Lygnens Venner som klubb

Forum för att diskutera och debattera om Lygnens Venner, cyklister och cykling i allmänhet. Hur kan våra verksamheter utvecklas och förbättras? osv.
Post Reply
User avatar
Claes-Göran Andersson
Posts: 3869
Joined: 2006-04-25 13:53
Fornamn: Claes-Göran
Efternamn: Andersson
Location: Partille

Lygnens Venner som klubb

Post by Claes-Göran Andersson »

Hej

Med tanke på all diskussioner om Vätternrundan våra vårträningar etc. hittade jag detta dokument som Karl-Olof "Kalle" Claesson skrev 2008-12-16 till "en blivande medlem som undrade över klubben". Beskriver väldigt bra var vi kommer ifrån som klubb och hur det är det tänkt att fungera! Allt som är skrivet gör vi fortfarande 5 år senare förutom Nationaldagsloppet som vi hoppade av efter några år och att våra distanser på träningarna blivit längre i takt med fler vältränade cyklister i klubben.

Håll till godo!

//CG


Lygnens Venner är en cykelförening som började som en hemsida för några år sedan där några "cykelkompisar" lade ut sina träningstider och kartor på de träningsturer de tänkt göra, starttider plus lite övrig information. Meningen med denna hemsida var att eventuellt nå fler "ensamcyklister", som tränar t.ex. inför Vätternrundan, och som skulle vilja hänga med eftersom det är roligare att köra i grupp än att "stångas" själv i motvinden.
Träningsturerna blev fler och mer detaljerade kartor gjordes i takt med att intresset växte.
Kärntruppen inom föreningen växte i takt med det arbete som gjordes för att få träningspassen så bra organiserade som möjligt. Önskemål om gemensamma starter och samtransporter till olika motionslopp kom upp vilket innebar en hel del ekonomiska transaktioner som i sin tur ledde till att vi beslöt att starta en "riktig" cykelklubb med eget bankgiro, medlemskap i Svenska Cykelförbundet och Göteborgs Cykelförbund mm.

Under första året, 2005, hade vi ca 30 medlemmar och under de tre nästkommande åren har medlemskapet vuxit till drygt 350 medlemmar.
Hela verksamheten har präglats av mycket nytänkande när det gäller motionscykling.

Vi har tillsammans med CK-Master startat ett återkommande motionslopp som heter Nationaldagsloppet, som går av stapeln den 6:e juni varje år. Nationaldagsloppet är en lite större utmaning än Hisingen runt på ca 10 mil, med rejäla backar som även lockar en hel del cyklister som normalt inte deltar i "vanliga" motionslopp.
Nationaldagsloppet är en mycket bra avstämning om man tänker sig t.ex. cykla Vätterrundan som startar ca två veckor senare.

Tillsammans med Cykelcity arrangerar vi Gran Fondo Kungsbacka som är ett ytterligare motionslopp här i Västsverige men som går i slutet av augusti. Banorna ligger kring sjön Lygnern. GFK är en ännu större utmaning än Nationaldagsloppet med lite längre banor och lite mer krävande backar. De cyklister som brukar delta är de som känner att Vätternrundan inte är målet med cykelträningen utan man har ett lite större intresse och vi får deltagare från hela södra Sverige. Arrangemanget och banorna är enligt många i klass med de bästa cykellopp som körs i Sverige.

Förutom de motionslopp som vi arrangerar har vi de två senaste åren arrangerat en egen transport upp till Motala och Vätternrundan. Transporten är ett chartrat tåg med sovvagnar och restaurangvagn som avgår från Gbg central och som står på Motala central under Vätternrundan. Vi löser alla problem som Vätterrundan kan innebära i form av transport till Motala, övernattning och framförallt en säker hemtransport. Vi hoppas kunna fortsätta med "Lygnartåget" även nästa år men där är vi i händerna på Banverket, och vad de beslutar om Motala Central.
Under vintersäsongen 2007-2008 startade vi upp inomhusträning i form av spinning som kördes en gång i veckan.

Under vintersäsongen 2008-2009 kör vi två spinningpass i veckan med lite olika inriktning förutom den sedvanliga vintercyklingen utomhus som vi kör i stort sett varje lördag.
Jag hoppas på att du har fått svar på lite av dina frågor.

Inom föreningen ryms alla kategorier cyklister och som har det gemensamma intresset att cykla tillsammans är roligare än att köra själv.
Vi har inga krav på förkunskaper, eller att man skall vara i fysisk topptrim. Målet är att cykla tillsammans var och en efter sin egen förmåga.
Vissa "galningar" inom föreningen tycker att cykla loppet PBP (Paris-Brest-Paris ca 120 mil) under 90 timmar är den högsta formen av njutning, medan det stora flertalet anser att en tur på drygt 5 mil i Gbg:s omgivningar är fullständigt tillräckligt.
Många har dock en målsättning med träningen och det är att kunna köra Vätternrunda eller motsvarande motionslopp med äran i behåll. I år var vi ca 120 st från Lygnens Venner som körde runt Vättern med varierande resultat.

Vi är i dagsläget ca 45 flickor och 254 pojkar i föreningen. Med andra ord är det kvinnliga inslaget ca 15%.
Som medlem får man mycket information om våra träningstillfällen, motionslopp som vi deltar i, egna startgrupper i motionslopp, gemensamma anmälningar, gemensamma transporter mm.
Vi försöker även hålla medlemsträffar där vi bjuder in intressanta föreläsare som förläser i ämnen som rör cykling och motionscykling i synnerhet.
Vi har även ett nära samarbete med Hisingens Cykelklubb och vi utbyter både erfarenheter, träningstillfällen och tjänster med varandra.
Hemsidan http://www.lvg.nu är "navet" i vår verksamhet. Hemsidan innehåller även sidor som bara nås av medlemmar och där information finns t.ex. om egna startgrupper i motionslopp, "Lygnartåget mm.

Hälsningar

Kalle
"He is able who thinks he is able!"
Post Reply