100 mil per månad

Skriv här om du vill organisera ett eget träningspass, tipsa om träning med andra klubbar eller berätta någon annan träning som du vill slå ett slag för.
josef70

100 mil per månad

Post by josef70 »

Hello bikers,
Har förstått att en del Lygnare tränar ca 100 mil cykel i månaden, vissa ännu mer såklart. Tänkte försöka närma mig de mängderna själv (även om jag byter ut några mil mot löpning). Hur lägger ni upp det? 3-4 mil per dag eller 7-10 mil 3 ggr per vecka? Hur hårt kör ni? Intressant att höra något om proportionerna mellan kvalitetspass och mängd. Alternativträning i form av löpning, styrka eller annat?
Tacksam för svar,
/Josef
Lars-Inge Kjörnsberg
Posts: 1016
Joined: 2007-08-13 10:44

Re: 100 mil per månad

Post by Lars-Inge Kjörnsberg »

Hej Josef och alla andra som är intresserade i detta ämne om träningslära.
Som utbildad idrottslärare har jag läst anatomi och fysiologi plus att jag har massor av egen praktisk kunskap bl.a. genom tusentals fel jag gjort genom åren. Jag tänkte prata lite om just detta när vi träffas framöver. Några korta teser:
1/ Bättre att träna oftare och kortare än tvärtom.
2/ Träna aldrig mer än att det är roligt att hoppa på cykeln varje gång, aldrig tvång!
3/ När man kör hårt skall man köra stenhårt!
4/ När man kör distans skall det vara rejäla distanspass i lugnt tempo typ max 60-70 av Max Vo2.
Världsmästaren Thor Hushovd vet nog vad han snackar om när han snackar om träning och han har uttryckt det så här: "Nör jag kör lugnt kan alla hänga med mig (läs typ oss motionärer) men när jag kör hårt kan ingen hänga med mig (ja kanske Årets världsmästare Philippe Gilbert då!)
Sammanfattning:
Distans: lugnt tempo
Intervall: jämnt hårt tempo kring tröskelpuls
Speedträning: hårdare och hårdare mot slutet upp mot 97-100 av Vo2 Max.
Avslutningsvis öka träningen gradvis annars blir det belastningsskador som ett brev på posten.
VILA är lika viktigt som att träna hårt annars bygger man inte form utan bryter ned sin kropp i stället.
Lars-Inge Kjörnsberg
dlridings
Posts: 798
Joined: 2010-02-28 22:07
Fornamn: Daniel
Efternamn: Ridings
Location: Lindome
Contact:

Re: 100 mil per månad

Post by dlridings »

Finns det Lygnare som cyklar 100 mil i månaden? Jag tror inte att de starkaste gör det. Man vinner inte så mycket på det.

Jag kör längre pass ganska ofta, men inte så långt som 100 mil i månaden. Distanspass ska man nog inte mäta i avstånd utan tid. Ett distanspass ska ta mellan 4 och 5 timmar. Det spelar mindre roll hur långt man åker. Jag brukar sikta på mellan 120 och 150 km. Jag vet inte vad man skulle kalla dessa korta 80 - 100 km pass. Upplägget är inte distans utan oftast lite smyglopp. Lygnen har inga distanspass, officiellt. Det händer (ganska ofta tror jag) att mindre grupper går ihop med egna upplägg som är mycket bra.

Jag tänker köra Super Brevet Scandinavia i 2013. Då kommer jag att köra lite mer extrema distanser. För att överhuvudtaget kunna anmäla sig måste man har kört, under organiserade former, 4 lopp under våren: 200km, 300km, 400km och 600km. Det ger inte så mycket konditionsmässigt att köra 400km och 600km, men jag har hört, kan inte säga att jag har egna erfarenheter, att det är psyket som gäller vid 400 och 600. Man måste träna upp det mentala: Ge inte upp!

Daniel
User avatar
Claes-Göran Andersson
Posts: 3869
Joined: 2006-04-25 13:53
Fornamn: Claes-Göran
Efternamn: Andersson
Location: Partille

Re: 100 mil per månad

Post by Claes-Göran Andersson »

Precis som L-I är vi några med massor av erfarehet i bagaget. Jag har under långa perioder över de senaste 5 åren försökt att köra ca. 100 mil per månad. Problemet är för min del jobb och resor samt familjen som vi alla måste hantera under intensiva träningsmånader.
Mitt upplägg har varit 4-5 pass i veckan där veckodagarna är max 50-60 km med några få undantag. Helgerna är distanspass för min del där jag försöker under de mest intensiva perioderna köra minimum 20 mil helst längre uppdelat på lördag och söndag.

För att fixa det kan man inte köra skiten ur sig på passen. När jag har en uppbyggnadsperiod under våren är distans viktigast med något pass som är hårdare i veckan. Under vintern kör jag varierat beroende på väder och vind. Blir vintercykling "distans" på helgerna med dagsljus. Spinning, MTB i Skatås och löpning om benen håller i veckan.

När Vättern närmar sig "om det är målet" lägger man in något mer snabbpass och ev. drar ner på distans. Det är ju balansen i träningen som är så viktig att man tillåter sig att vila tillräckligt. Presic som L-I skriver är det viktigt att det är roligt och cykla och inget tvång det hämmar utvecklingen skapar stress. Jag har själv känt lite av detta senaste året då jag blev less på cykelträning. Kommer därför att plocka fram mina rullskidor och göra lite andra moment i vinter.

//CG
Last edited by Claes-Göran Andersson on 2012-11-07 12:31, edited 2 times in total.
"He is able who thinks he is able!"
jabo

Re: 100 mil per månad

Post by jabo »

Under de senaste 5 åren som motionscyklist så har mitt årliga mål varit vätternrundan,
men bara en månad under denna tid lyckades jag med att klocka 1060 km (dett var under maj månad så vättern är ju inte inräknad här).
Ska tilläggas att även under juni månaderna ligger jag nära 100 mil dock aldrig över, men den månaden är inte orken på topp för min del.

Självklart ska det vara kul att cykla, prövade på ett 20 mila brevet lopp i år och kommer att sikta på att köra alla tre 20 milarna i början av 2013
(13 april går första med start i göteborg).
molsson
Posts: 917
Joined: 2008-11-19 09:54
Fornamn: Magnus
Efternamn: Olsson

Re: 100 mil per månad

Post by molsson »

Brukar cykla 1200 mil per år men allt detta är inte träning och det gäller nog för de flesta som kommer upp över 1000 mil att pendling till och från arbetet är en del, dvs man får in träningen i sin dagliga rutin. Under våra träningsläger på Mallorca har det körts mellan 120 och 140 mil och om man sedan lägger på 50 mil för övriga veckor denna månad så får man ju ett överskott eller om man som jag cyklar etapplopp som Vänern eller Gotland där man kör 60 eller 40 mil på en långhelg så rasar man snart över 100 mil i månaden.

Som flera andra skriver så är det inte längden som är avgörande, jag är inte med i de snabbaste grupperna. För min del har cyklingen blivit mer av en meditationstid då man kan varva och tänka igenom arbetet men det blir ju inte alltid så bra träning.

/Magnus
User avatar
olof
Posts: 739
Joined: 2010-10-04 19:25
Fornamn: Olof
Efternamn: Tedenbrant

Re: 100 mil per månad

Post by olof »

Tjena Jan

Jag har en fråga gällande "alla tre 20 milarna i början av 2013". Vilka lopp syftar du på?

En eventuellt intresserad....

mvh

Olof
"Hur fan pallar dem att hoja runt hela Frankrike på tre veckor"
dlridings
Posts: 798
Joined: 2010-02-28 22:07
Fornamn: Daniel
Efternamn: Ridings
Location: Lindome
Contact:

Re: 100 mil per månad

Post by dlridings »

Hej Olof,

Det är nog det här som Jan syftar på:

http://www.randonneurs.se/

Jag har föjlt sajten från och till de sista veckorna, så de har nog helt nyligen kommit ut.

Daniel
jabo

Re: 100 mil per månad

Post by jabo »

Precis som daniel länkade till, 2013 års kalender kom precis ut i dagarna.

Kanske får vi ihop en gul randonneur klunga till dessa 20-milare.
dlridings
Posts: 798
Joined: 2010-02-28 22:07
Fornamn: Daniel
Efternamn: Ridings
Location: Lindome
Contact:

Re: 100 mil per månad

Post by dlridings »

Jan, jag la in alla brevet som utgår ifrån Göteborgsområdet (200, 300, 400 och 600) i kalendariet.

Jag funderar lite på Malmö. Det går ett brevet i mars i Malmö. Trollhättan arrangerar några stycken också. Men jag har bara lagt in de som utgår ifrån Göteborg i kalendariet.

Det är datum man ska noterar. Klockslagen har jag hittat på. Det kan rättas till när det kommer fler detaljer.

Randonneurs verksamhet har lämnat cykelförbundet, så det är ingen "klubb" som står bakom dessa.
josef70

Re: 100 mil per månad

Post by josef70 »

Tack för bra synpunkter från er med mer rutin.
-Håller helt med om L-I's punkter 2-4 ovan. Men punkt 1, hellre kort och ofta än sällan och långt, kan komma i konflikt med andra råd som att lägga in regelbunden vila och att köra många långpass. Läste i "Be a better runner" (gäller även annan motionsidrott, rekommenderas!) att de som tränar 2 tim varannan dag förbättrar sig mer än de som tränar 1 tim varje dag.
-Ja Daniel, det finns tydligen några som kör 100 mil/månad! Har inte satt upp detta som ett exakt mål för mig själv, men ser det mer som en referens och funderar på hur det skulle gå till att öka träningsmängden, vad man ska satsa på.
-Tack C-G för bra konkreta råd.
-Magnus, schyst inställning! men alla mil borde väl räknas? De lugna inte minst som grund och skadeförebyggande träning.
Intressant att höra mer idéer. /J.
User avatar
Claes-Göran Andersson
Posts: 3869
Joined: 2006-04-25 13:53
Fornamn: Claes-Göran
Efternamn: Andersson
Location: Partille

Re: 100 mil per månad

Post by Claes-Göran Andersson »

Den gamla tesen inom löpning från Arthur Lydiard var att träna lång...........t och lugnt. Tränar man extremt långt 2-3 timmars pass tränas även de snabba fibrerna i musklerna på slutet när de långsamma är slutkörda. Så tränande Finnarna, Nya Zeeländare och många andra som var i topp på 70 talet. I tillägg så tränar man naturligtvis grenspecifik teknik och fartträning men hela grunden i filosofin som forfarande gäller inom långdistans är de långa distanspassen.

//CG
"He is able who thinks he is able!"
josef70

Re: 100 mil per månad

Post by josef70 »

Ja det ligger säkert mycket i det, CG. Apropå grenspecifik träning så undrar jag hur mycket nytta löpträning gör för cykling och vice versa. Löpträning ger såklart bättre kondition och även benstyrka, men hur mycket ger det egentligen för cykling? Jag har en egen "formel" där jag räknar 1 mil löpning som 2 mil cykel, även om 1 mil löpning mer motsvarar 2,5-3 mil cykel (i ansträngning för mig). Detta skulle för mig betyda att 20 mil löpning + 60 mil cykel på en månad skulle motsvara ca 100 mil cykel för mig. Kan det vara rimligt?
User avatar
T.F
Posts: 200
Joined: 2012-01-03 19:00
Fornamn: Thomas
Efternamn: Forsberg

Re: 100 mil per månad

Post by T.F »

såja,nu börjar debatten likna ngt,jätteintressant! som gammal löpare o ny (1 1/2år) cyklist har jag märkt att detta är 2 olika sporter,konditionsnära givetvis men ändå..ta bara det där med triathlon,de undrade vilken av de 3 grenarna som var jobbigast o slog ihop dem till 1. jag tycker att inom löpning kan man hitta ett flow o löpa på som det heter,då främst inom långpassen som skall gå förhållandevis långsamt,cyklingen är ojämnare tempomässigt o sätter sig i benen backmässigt på ett annat sätt direkt,man tar liksom slut snabbare,fast är man hyggligt tränad kan man återhämta sig en stund o pigg komma igen (till klungan..) det går inte riktigt i löpning,där det är mer individuellt,man kör sitt race efter egen förmåga från start till mål. Träning på cykel är förutom div intervallpass o L-I pass! ngt lättare än träningspass inom löpning tycker jag (nu är jag inte ngn av de bättre cyklisterna dock) löp passen som jag körde förr var hårdare (förutom nämnda långpass..) o satt i längre än vad cyklings passen gjort hittills,så det där med 1mils löpning contra ?mils cykling är nog individuellt tror jag,man kan kanske hitta ngn tidsaspekt på det o utvärdera därifrån,jag försöker cykla (det vardagsmässiga) i ungefär samma tidslängd som jag sprang en 12-13km runda på förr,men märker att jag skulle behöva lägga på ytterligare tid (tyvärr finns inte den..) för att få samma effekt som löpningen
-men man är äldre nu o det gör inte så mkt..cyklingen är skonsammare vad jag märker,i löpningen var det alltid vader hit,baklår dit,hälsporre här o div bristningar där o väldans gnäll bland medkombattanterna hur skadade de var när startskottet skulle gå,pang o sen sprang de som jehun..-så att träna bägge dessa konditions o inte att förglömma psyk (alla andra är oxå lika trötta som jag,MINST!) sporter är inte så dumt om man har möjlighet,när det närmar sig dock,så bör man grenspecialisera sig på den av dem som då gäller med dess rätta upplägg tycker jag,för det är viss skillnad faktiskt o respekt till båda!
väl mött på cykelvägarna framöver,en gammal ryggskada förhindrar löprundorna tyvärr(annars!..).T.F
ps. sen det där att cykla 100,200 el 19 mil per månad får man värdera efter sin målsättning o möjlighet att nå den. ds.
User avatar
Claes-Göran Andersson
Posts: 3869
Joined: 2006-04-25 13:53
Fornamn: Claes-Göran
Efternamn: Andersson
Location: Partille

Re: 100 mil per månad

Post by Claes-Göran Andersson »

Mellan tummen och pekfingret vill jag säga ett förhållande på 1-3, löpning två timmar = 6 timmar cykling.

//CG
"He is able who thinks he is able!"
josef70

Re: 100 mil per månad

Post by josef70 »

ojdå CG det var värst vad du skattar löpning högt! då kör jag 2 tim löpning istället för 6 tim cykel per vecka så hinner jag med både jobb och familj också ;)
Lars-Inge Kjörnsberg
Posts: 1016
Joined: 2007-08-13 10:44

Re: 100 mil per månad

Post by Lars-Inge Kjörnsberg »

Kul tråd det här och bildande också!
Jag tycker inte man skall jämföra löpning, cykel, skidåkning, ruillskidor, etc. på detta sätt. Eliten löser det på ett enkelt sätt, de pratar aldrig om hur många mil de kört utan hur många timmar de tränat.

För övrigt är det väl så att hur man skall och vill träna beror väl på massa olika saker bl.a. vart man vill nå med sin träning typ:
+ Hålla mig i form, + Gå ned i vikt, ? Bli starkare, + Få bättre kondis, + Köra på ett visst antal timmar på Vättern, + Vinna SM på Cykel, + Bli en bättre spurtare, + Bli bättre i backar you name it!

För övrigt är det ju så ockå att om man skall bli en bra cyklist skall man i huvudsak träna cykel och om man vill bli en bra löpare är det ju det som gäller i första hand. Å andra sidan gjorde jag en intressant reflexion i min ungdom när jag var elitcyklist. Vid starten av säsongen hade jag ett visst testvärde efter en vinter med uppbyggnadsträning bestående av löpning typ intervaller, backar etc. plus en hel del skidor. Framåt sommaren när cykelsäsongen hade varit igång 3-4 månader hade jag ett sämre testvärde trots att jag hade cyklat 6 dagar/vecka under hela denna period! Dvs. min maximala syreupptagning gick ned när jag cykeltränade och gick upp när jag sprang/åkte skidor!

Å andra sidan gäller det ju att vara rejält muskulärt stark i cykelmusklerna och det tror jag i princip bara man kan få genom att cykla och i viss mån med tung styrketräning. Nu till min slutsats som gäller för mig som glad motionär och inte alls har med eliträning för personer mellan 18-30 år att göra. Helt andra principer gäller för dessa människor och jag tror inte man kan översätta det direkt till motionärer i 40-70-årsåldern.

+ När jag återstartade med cykel som motion för 8 år sedan körde jag under i princip 5 år ingen som helst intervallträning, speedträning, backträning etc. jag åkte ut och cyklade och fokuserade inte alls på att det skulle gå fort. Det skulle gå så fort att jag tyckte det var lika kul nästa gång att sticka ut igen. Detta gjorde att jag sakta men säkert byggde upp min fysik igen dvs. senor, ligament, muskler etc. Detta har gjort att jag i princip har varit helt förskonad från belastningsskador.

+ Först de sista tre åren har jag börjat köra en del intervaller etc. och den enklaste varianten är att jag i varje backe trycker till så att jag kommer upp kring tröskelpulsen och sen försöker jag att hålla mig där. På platten och nedför låter jag pulsen gå ned.

+ En av de enklaste testerna av sin kondis man kan göra är att se hur fort pulsen går ned genom när man släpper på trycket i pedalerna, man märker snabbt en förbättring på detta. Det är också en bra test för att se om man har en infektion på gång, då ligger pulsen kvar längre tid på hög nivå.

+ Som motionär tycker jag att det är viktigt att variera sin träning så att det ALLTID ÄR KUL ATT TRÄNA! Då tränar man ju ännu mer och blir i ännu bättre form.

+ Tyvärr kan jag inte springa längre, då jag har problem med början till en utsliten höftled. I annat fall hade jag absolut kört löpning/skidor/rullskidor under vintermånaderna. Jag tycker att det ger mer per nedlagt timme när det gäller syreupptagningen jämfört med att rulla runt i lustempo på en cykel. Å andra sidan tycker jag det är mycket roligare att cykla! Har aldrig gillat löpning trots att jag faktiskt har grejat 2,03 på Lidingöloppet 1800-frost när det regna manna. Löpning för mig har bara varit ett rent slit och ingen som helst finess (å andra sidan sprang jag uruselt rent tekniskt!).

+ Löpträning är alltså inte en option för mig, men cykel har jag inga problem med, vilket innebär att jag tar fram min crosscykel och kör "löpträning" med under vintermånaderna. Detta innebär att jag kör helt andra vägar med mycket grus- och skogsvägar. Hög kadens och järnet i uppförbackarna och på skräpvägarna, på asfaltssträckorna som jag försöker att minimera, rullar jag mellan "fartsträckorna". Denna träning ger både bra kondisträning och samtidigt gör jag något helt annat än övriga delen av året = jag lessnar inte på att cykla! Det är skitkul! har man en mountainbike är det likabra kanske ännu bättre. Det är inte för inte att många av landsvägsproffsen har startat och varit världsstjärnor på MTB. Bl.a. Gustaf Larsson, Fredrik Kessiakoff, världsmästaren och VM-vinnaren Cadel Evans och även danske Jakob Fuglsang har startat som MTB-åkare. De har ofta grym syreupptagning, kör med hög kadens och är tekniskt suveräna på cykeln.

Nu har jag inte mer att reflektera över idag när det gäller träning - over and out!
Lars-Inge Kjörnsberg
mikebike
Posts: 469
Joined: 2008-09-05 11:35
Fornamn: Mikael
Efternamn: Jansson

Re: 100 mil per månad

Post by mikebike »

Mycket intressanta och väldigt bra inlägg Lars-Inge, verkligen inte mycket mer som behöver sägas.
Om man skulle vilja säga något mer, tar mig den friheten, så skulle det kunna vara att för den som så önskar kan ju kontakta en så kallad, "tränare". Exempelvis Mattias Reck, Balansera tester och coaching!
Kolla under samarbetspartner på första sidan, så kommer Ni in på hans sida. Mattias som har stor erfarenhet av att träna och coacha alltifrån elit till glad motionär, skräddarsyr ett upplägg efter just Dina eller mina omständigheter och förutsättningar, och om man så önskar lyfter det hela framåt över tiden.
Undertecknad har själv använt Mattias träningsprogram nu i över 4 år och detta har naturligtvis varit en oerhört bidragande orsak till mina små framgångar och förbättringar som cyklist. Vill även här lyfta fram klubben och alla de duktiga och hängivna cyklister som varit mina medcyklister under dessa mer än fyra år.
Har precis nu startat träningen inför nästa års äventyr och stora mål; Sub 7 Adventure, tillsammans med en handfull Lygnare från Sub 7.30 gänget och cyklister från CK Bure/Borås CA + ett antal elitcyklister som skall vara med som dragplåster och draghjälp, Jimmy Rönn, Ove Nilsson, Ted Åsh(triatlet) samt två av grabbarna som körde med Bäckstedt på 6.38 i år mfl.
Kan vara värt att åtminstone titta på vad Mattias har att erbjuda. Det bästa med Mattias är att han efter att ha intervjuavat Dig, lägger ribban just där Du är idag, utgår från Dig och Din sociala situation mm. Och så tar man det därifrån.
Lycka till med Din träning i vilket fall som helst.
mikebike / Sub 7 Adventure
josef70

Re: 100 mil per månad

Post by josef70 »

Vilka uttömmande svar! Ska även kolla med Mr Reck vad han säger om mina två huvudfrågor (som inte känns helt besvarade):
1. Hur bör man balansera mellan distanspass, kvalitetspass och vila?
2. Hur kompletterar/ersätter man med alternativträning på ett bra sätt?
Sen är ju tiden en faktor här, som flera har varit inne på, att få ihop träningen med allt annat i livet..
Ruskigt imponerande att satsa på Sub7 måste jag säga, och även Daniels långdistans. Själv känner jag att Sub8 blir ett riktigt tufft mål, plus att jag har planer på andra utmaningar i löpning. De flesta jag snackat med säger att löpning och cykel hjälper varandra, att det blir en synergieffekt, medan några faktiskt menar att den ena träningsformen kan motverka resultatförbättring i den andra grenen.
User avatar
Hans Carlberg
Posts: 1009
Joined: 2006-08-28 20:17
Fornamn: Hans
Efternamn: Carlberg
Location: Landvetter

Re: 100 mil per månad

Post by Hans Carlberg »

Hej!

Ja hur skall man träna egentligen, det är frågan!
Det är nog så enkelt att det man tränar på blir man man bättre på!
Dom bästa träningstimmarna är dom som blev genomförda eller hur?

Kom ihåg att jag läst några uttalande från löparen/evighetsmaskinen Roger Antonsson Solvikingarna.
Nu börjar tiderna bli "lite så där" men försök att göra 3:21:39 på 30 km terräng när ni är 73år!
2012: 8932. Roger Antonsson 1939 Solvikingarna 3:21:39 48:de raka Lidingöloppet!

Intresserade kolla då här nedan. Trevlig läsning!!

Namn: Jan Inge Roger Antonsson
Född: 24 februari 1939 i Nedrebäck, Bureå, 30 km söder Skellefteå
Längd/vikt:173 cm/65 kg (konstant)
Skonummer: 41 1/2
Uppväxt: Bureå 1939-44 och därefter Skellefteå
Familj: Sambo med Marianne, sonen Marcus född 1977 (EM-tvåa i taekwondo 2004) och dottern Caroline född 1980 i ett tidigare förhållande. Fyra bröder: Roland f-37, Per-Olov f-40, Dick f-47 och Göran f-53. Av dessa är det bara Roland, som inte tävlat på maraton, men även han hade löpartalang. Dick sprang sitt enda maraton i Stockholm Marathon 1986 på 3.11. Göran var lovande och gjorde 2.32, men tvingades sluta p.g.a. hälseneskador. Per-Olov har gjort 2.28 (även han har över 30 års medlemskap i Svenska Marathonsällskapet) och det märkliga är att både Roger och Per-Olov 1973 vann varsitt DM på 2.32; Roger för Västerbotten och Per-Olov för Östergötland.
Bostad: Villa i Åsa sedan 1990
Yrke: Frisörmästare (enmansföretag) och uppnått folkpensionärsåldern, men arbetar fortfarande heltid.
Tävlingsgren: Löpning, eller numera Lidingöloppet för hela slanten
Klubbar: Skellefteå IF t.o.m 1959, Skellefteå AIK t.o.m 1962, Mjölby AI t.o.m 1967, Skellefteå AIK t.o.m 1976, Solvikingarna från 1977 samt Jalles TC 1988 (för Vindelälvsloppet)
Favorittävling: Behöver det sägas?
Intressen: Familj, jobb, idrott, huset, trädgården, hantverk, djur, samhällsfrågor och läsning, om tiden räcker till.
Personrekord: 100 m 12.5, 200 m 24.9, 400 m 53.5, 800 m 1.58.3, 1500 m 4.02.2, 3000 m 8.49.0, 5000 m 15.36.3, 10000 m 32.58.0, 3000 m hinder 9.44.2
Landsväg: Halvmaraton 1.13.12 (1987 som 47-åring på Göteborgsvarvet), 25 km (f.d. mästerskapsdistans) 1.24.11 och maraton 2.32.39
Lidingöloppet: 1.51.36 (1978 som 39-åring, vilket är åldersrekord) Bästa placering: 60:e (1978 och 1982)
Målsättning: Glädje och kamratskap, vilket han även fått uppleva och är tacksam för.
Förebild/idol: Arthur Häggblad och Sixten Jernberg
DMd: 7 st. från 25 km t.o.m maraton
Bästa lopp: Ett subjektivt urval baserat på mycket känslor, Lidingöloppet 1978
Roligaste lopp: Norrländska mästerskapen 1963 med fjärdeplats på 4.02; endast fyra sekunder efter en viss Bengt Persson (landslagslöpare på 3000 m hinder)
Bästa prestation: Första Umemaran 1973 på 2.32.39 och mindre än en vecka därefter 1.52 på Lidingöloppet med en 62:a plats.
Brutna lopp: Ja, ett 30 km lopp i början av 60-talet (medfört djup ånger)
Livsföring: Övertygad vegetarian sedan 1978. Detta mycket tack vare Erik Östbye.
Träning: Endast distans och fartlek i så mycket backar som möjligt på alla underlag. M.a.o största möjliga enkelhet för bästa möjliga resultat med hänsyn till förfogad tid. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Speciell friidrottsepok att minnas: Västerbottens 1960-tal med namn som Lennart Hedmark, ”Lillen” Burlin, Karl-Uno Olofsson, Bengt Persson, Jarl Burman, Greger Lindström och alla de andra …
Annan stark idrottshändelse: När Skellefteå AIK blev svenska mästare i ishockey 1978
Citatet: ”Jag har ett utpräglat tävlingssinne” :twisted: :twisted: :twisted:
Motto: Ge aldrig upp i något sammanhang, så kanske Du förverkligar Dina drömmar. Lev i nuet och se framåt – inte bakåt! Oavsett vad Du gör, försök att göra det så bra som möjligt. :twisted: :twisted: :twisted:
ROGER ANTONSSONS SAMTLIGA MARATONLOPP (24st):
Tid Ort Placering Klass Datum
2.45.54 Göteborg / Hisingen 41M 19/11 – 72
2.32.39 Umeå DM 1 M 31/ 9 – 73
2.35.30 Umeå DM 3 M 14/ 9 – 75
2.54.44 Umeå DM M 18/ 9 – 76
2.42.30 Väckelsång 16 M 20/11 – 77
2.40.37 Göteborg / Särö DM (4) 26 M 18/11 – 78
2.51.45 Göteborg / Särö 24 M 40 17/11 – 79
2.42.10 Göteborg / Särö 6 M 40 19/9 – 81
2.37.15 Linköping 2 M 40 14/11 – 81
2.57.41 Trestadsmaran 4 M 40 14/8 – 82
2.50.02 Stockholm / Stadion 15 M 40 12/11 – 83
2.53.01 Göteborg / Särö vSM 6 M 45 15 / 9 – 84
2.55.03 Köping 4 M 45 20/10 – 84
2.45.41 Stockholm / Stadion 8 M 45 10/11 – 84
3.09.50 Stockholm Marathon 2/ 6 – 85
2.38.58 Göteborg / Särö DM (2) 3 M 14/ 9 –85
2.45.55 Stockholm / Vällingby 3 M 45 9/11 – 85
2.52.08 Stockholm Marathon 564 M 7/6 – 86
2.48.50 Umeå 1 M 45 14/ 6 - 86
2.39.10 Bromölla 1 M 45 5/ 7 – 86
2.51.29 Stockholm Marathon 438 M 30/5 – 87
2.46.43 Skellefteå 2 M 45 27/ 6 - 87
2.51.58 Stockholm Marathon 505 M 4/6 – 88
2.56.25 Stockholm Marathon 633 M 3/6 – 89

Sammanställning: Åke Lutner och Roger Antonsson
Fotnot: Eftersom Roger inte tål värme så bra har som synes starterna förlagts till höst/vinter med vissa undantag för folkfesterna.

ROGER ANTONSSONS 41 LIDINGÖLOPP:
(Samtliga arrangerade lopp)
[Tablista=Årtalet Tid på loppet Placering Notering
1965 2.16.24 132
1966 2.11.33 66
1967 2.06.54 149
1968 2.03.20 111
1969 2.08.11 245
1970 2.07.46 205
1971 2.02.09 160
1972 2.08.51 232
1973 1.52.54 62
1974 2.06.17 305
1975 1.54.27 81
1976 2.01.13 220
1977 2.03.01 265
1978 1.51.36 60 =D> =D>
1979 1.53.30 96
1980 1.56.02 151
1981 1.58.13 164
1982 1.52.56 60
1983 1.56.11 183
1984 2.01.26 369
1985 1.57.05 212
1986 2.02.14 501
1987 2.11.47 1076
1988 2.01.40 320
1989 1.59.34 252 (åldersrekord 50 år) =D> =D>
1990 2.30.13 2275
1991 2.17.02 1104
1992 2.06.35 613
1993 2.17.38 1325
1994 2.08.04 487 1:a M 55
1995 2.09.13 580 1:a M 55
1996 2.44.44 3185
1997 2.22.35 1128 7:a M 55
1998 2.18.44 899 2:a M 55
1999 2.47.50 3026 13:e M 60
2000 2.24.16 919 3:a M 60
2001 2.23.43 882
2002 2.15.40 489 (åldersrekord 63 år) =D> =D>
2003 2.22.25 750
2004 2.25.24 836
2005 2.50.38 2773 ]
Sammanställning: Roger Antonsson

Fotnot: Endast tio lopp under två timmar är kanske inte så mycket att skryta om, anser möjligen dagens Lidingöloppslöpare, men då måste det framhållas att 60- och 70-talens banor var knaggliga och svårlöpta med trånga passager. Dessutom har Roger ställt upp i alla tillstånd, halv- och helskadad och dåligt tränad vid ännu fler tillfällen, vilket förstört ett ännu bättre placeringssnitt än 598 och snittid 2.08.08 t.o.m. år 2000 och ett mera ärorikt snitt under dröm – två.

Nu är det endast några veckor kvar till det fyrtionde (40:e!) Lidingöloppet, och huvudpersonen berättar att han brukar träna skoningslöst hårt i sju veckor före loppet; den övriga tiden på året går han på sparlåga och tränar knappast alls för att hinna med alla andra engagemang… :twisted: :twisted: :twisted:

- Det var först när jag började tävla på maraton 1972 som jag började träna rätt och mer uppbyggande, med mer uthållighet i form av distans och fartlek, vanligtvis mycket i backar. Under banlöpningskarriären tränade jag för mycket intervaller och för lite uthållighet och var ständigt sliten. Egentligen borde jag ha gjort betydligt bättre bantider från 800 meter – orkade väl bara hålla tempo till 600 meter, säger Roger medan han sopar bort alla håstrån från golvet innan vi skall gå hem.

Roger har alltså fortsatt att springa Lidingöloppet ... #-o #-o

Hasse :88:
Livet är som att cykla.
För att hålla balansen måste du fortsätta framåt.
Post Reply