Smörja kedjan

Här kan du ställa frågor och ge svar om träning, kost, mekartips osv. Skriva köpes/säljes/bytes/lånas annonser. Tipsa andra cyklister om allt ifrån prylar, cykelrundor, härliga backar, affärer eller hemsidor - ja, allt som är cykelrelaterat.
Post Reply
User avatar
Åke Johansson
Posts: 220
Joined: 2005-12-05 10:46
Fornamn: Åke
Efternamn: Johansson
Location: Majorna

Smörja kedjan

Post by Åke Johansson »

Vilken olja bör man använda?
Jag använder mig av CRC's BikeOil
Image
eftersom den smörjer bra, men framför allt är lätt att tvätta av när kedjan är igengeggad med vägsnusk.
Oljan finna att köpa på bl.a. Clas Ohlson för ca: 50:-
När jag tvättar kedjan använder jag mig av Shell Bilavfettning
Image
Och snusket rinner av hur lätt som helst.
Verktygen jag har till rengörningen finns i de flesta hushåll
Image
Åke
peter jonsson
Posts: 1144
Joined: 2005-12-06 11:18
Location: Peter Jonsson

kedjetvätt

Post by peter jonsson »

tandborste och diskborste i all ära varför inte en kedjetvätt den funkar kanon för mig

Peter :lol:
Guest

Post by Guest »

Åke:

Hur ser du på risken att få in avfettningsmedel på ställen där man inte vill ha det? Är det att rekommendera att först ta loss kedjan från hojen, fetta av och fetta på och sedan montera dit den igen?

//Andreas
User avatar
Åke Johansson
Posts: 220
Joined: 2005-12-05 10:46
Fornamn: Åke
Efternamn: Johansson
Location: Majorna

Re: kedjetvätt

Post by Åke Johansson »

peter x jonsson wrote:tandborste och diskborste i all ära varför inte en kedjetvätt den funkar kanon för mig
Peter :lol:
Är det en såndäringa behållare med rengörningsmedel i som man sätter på kedjan och drar runt vevarna?

Har du någon bild på den förresten?

Anonymous wrote:Åke:

Hur ser du på risken att få in avfettningsmedel på ställen där man inte vill ha det? Är det att rekommendera att först ta loss kedjan från hojen, fetta av och fetta på och sedan montera dit den igen?

//Andreas
Jag har gjort rent hela cykeln med det här medlet under lång tid (flera år) och aldrig upplevt några problem med hjullager etc. Alternativet är att jag gör rent med tops i kedjekassetten ](*,), det har inte jag tålamod med. Jag resonerar så här med mig själv: Jag tar problemet när det dyker upp :^o om inte kostnaden/besväret blir oöverstigligt. I det här fallet kanske jag får ta isär hjullagret och smörja/fetta in det här. Jag gör mycket hellre det en gång om året än att sitta och feppla med tops varannan vecka. Jag tar inte av kedjan för rengörning med det här medlet utan diskar med de två tidigare visade vektygen med kedjan på plats. På vintern när jag bara gnuggar min ögonsten tar jag däremot av kedjan och tvättar den i en förbrukad glassbytta med lacknafta/annat avfettningsmedel (bild kommer senare) tills jag fått den ren, d.v.s. när lacknaftan som är ny i byttan inte förmår att få bort mer skit från kedjan. Det brukar bli en tre-fyra vätskebyten i byttan. Därefter blåser jag kedjan ren med tryckluft efter att den har fått rinna av sig under natten hängande i en krok från taket.
Det viktigaste som jag tycker är dock att man gör rent kedjan ofta och väl under säsongen eftersom det är skiten på kedjan (små-små partiklar som fungerar som slipmedel inbäddat i oljan) som sliter på kedjan. Blir kedjan sliten så slits kassetten fortare.
Åke
Andreas Sveningsson

Smörja kedja för lång blöt tur

Post by Andreas Sveningsson »

Om det är riktigt blött ute och man ska köra lite längre brukar det inte funka så bra med vanliga oljor för cykelkedjor. Då brukar jag stanna hemma. Men om inte det funkar, som tex på Vätternrundan för två år sedan, då smetar jag på lite smörjfett på kedjan i stället. Det är rätt så kladdigt, särskilt när man ska få bort skiten, men kedjan håller sig tyst och lugn.

//Andreas
Tobbe

Post by Tobbe »

Lite husmanstips från de småländska (snålländska?) skogarna.

Har man hjul med maskinkullager som kan vara dyrt och svårt att byta/underhålla själv är nog inte avfettning-på-hela-cykeln-metoden att föredra (detta om man har budgetbegränsningar dvs). Köp istället en kedjetvätt och en kassettavtagare. Tvätta kedjan med kedjetvätten och spola av. Ta sedan av kassetten och läg den i ett bad av avfettning och varmt vatten. ta en dusch efter träningen och ät lite mat. När detta är klart torkar du av kassetten och monterar på den igen. Vips så har du ett fint drivpaket utan risken att det skall komma störande osmörjda ljud från nav, växlar och vevlager. Ett annat tips som är finfint för underhållet och växelgången är att inte snåla på byte av kedja. Byt vart 300:e mil. Det blir så mycket roligare då, plus att drivpaketets totala livslängd förlängs.
User avatar
Pontus T
Posts: 188
Joined: 2005-12-14 16:06
Fornamn: Pontus
Efternamn: Terning
Location: Partille

Post by Pontus T »

Appropå det här med "kedjetvättmaskin". Köpte en billig på Sportex och det var ingen bra investering, den läckte och gick snabbt sönder. Besökte cykelspecialisten och hittade en för några tior mer och den har funkat utmärkt. Inget nämvärt söl med oljor och avfettning på parketten, he, he.
Fick tips om att gammal hederlig fotogen skulle vara bra att tvätta kedja och kasset med, i och med den är lite fet i sig själv.
Har letat men ej hittat någon. Har bara hittat modern dito utan "fett". Vet någon var det kan finnas:?:
Annars är det gammla diskborstar och tandborstar som gäller.

Olé till er som drar till "Mallis" i Påsk. \:D/
ehrnberg

vax

Post by ehrnberg »

Det finns ett kedjevax som dom använder till moped och mc kedjor .!

Skulle det kunna vara nått under vinter halvåret??
Eller är den för tjock??
Vaxet ska sprutas på när kedjan är lite varm.. hmmm.. hur nu man får upp tempen i den ..alla trampar ju inte som Andreas :D
Post Reply