årets Vättern: Minnesvärd 47:e runda!

Här kan du ställa frågor och ge svar om träning, kost, mekartips osv. Skriva köpes/säljes/bytes/lånas annonser. Tipsa andra cyklister om allt ifrån prylar, cykelrundor, härliga backar, affärer eller hemsidor - ja, allt som är cykelrelaterat.
Post Reply
User avatar
olof
Posts: 739
Joined: 2010-10-04 19:25
Fornamn: Olof
Efternamn: Tedenbrant

årets Vättern: Minnesvärd 47:e runda!

Post by olof »

Brev från Eva-Lena Frick VD Vätternrundan.


Årets Vätternrunda blev en tuff upplaga, både för deltagare och oss arrangörer.

Rekordmånga anmälda, rekordmånga nationer, rekordmånga brutna och rekordsnabba tider. Vätternrundan 2012 levde verkligen upp till epitetet rekordrunda och den kommer bli ihågkommen.

Det blev dock inte rekord i antal startande eller antal i mål. Men årets runda kommer ändå att vara en av de mest minnesvärda i modern tid. 23 307 anmälda, 46 representerade nationer, den 500 000:nde starten och en tid på 6:38 som Ride of Hope-gruppen stod för, är nya rekord. Dessutom var det rekordmånga som bröt och det är säkert att säga att Vätternrundan 2012 kommer att räknas som en av de tuffaste genom tiderna. Ett ca fem timmar långt, ihärdigt regn fick ca 2 250 cyklister att bryta.

Runt klockan 4.00 på lördagmorgonen insåg sambandscentralen att vi skulle behöva skicka ut fler extrabussar då väldigt många började bryta i stora mängder på samtliga depåer på västra sidan. I Hjo var situationen värst där över 530 stycken bröt. På grund av att så många bröt under så kort tid kunde vi inte hålla jämna steg och människor blev stående. Totalt bröt nästan 1 600 cyklister på sträckan mellan Jönköping och Boviken, den sammanlagda siffran på antalet brutna blev 2 250. Vi satte in 12 extrabussar men det räckte inte.

Även om majoriteten har haft en bra runda tar vi alla som är missnöjda på största allvar och vi ser över vår beredskap för brutna cyklister för att undvika att något liknande händer igen. Många av de som bröt fick dessutom inte tillräckligt med information om den rådande situationen och drabbades därför hårdare än nödvändigt. Vi beklagar detta och även det faktum att vår pressrelease har uppfattats av en del cyklister som om vi inte har tagit problemet på allvar. Självklart är det inte acceptabelt att behöva vänta flera timmar i regnet och inte kunna gå in och värma sig för att man är rädd för att missa nästa buss.

Vi har redan påbörjat arbetet mot en förbättring genom ett utvärderingsmöte under tisdagskvällen och påbörjade diskussioner om både fler lokaler att värma sig i runt banan, platser för att sätta upp ev värmetält och redan nu påbörja rekryteringen av fler fordon till 2013 års runda.

Vänliga hälsningar

Eva-Lena Frick
VD Vätternrundan
"Hur fan pallar dem att hoja runt hela Frankrike på tre veckor"
Post Reply